wtorek, 11 czerwca 2013

Ciasteczka sezamowe.

Sezam znamy głównie jako składnik słodkich przekąsek takich jak chałwa, czy twarde ciasteczka sezamki. Ani jedna, ani druga forma spożywania tego wspaniałego ziarna nie jest najwłaściwszą, głównie ze względu na ogromną ilość cukru, jaką znajdujemy w gotowych wyrobach sezamowych. Dlatego też namawiam do zrobienia ciasteczek samodzielnie :-)

I jeszcze słów kilka o sezamie. Jest to roślina bogata w drogocenne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe (NNKT), lecytynę, proteiny, witaminę A, E, witaminy z grupy B i pierwiastki takie jak magnez, potas, wapń, żelazo, cynk i fosfor. Na uwagę zasługuje białko, którego ziarenka sezamu zawierają dużo, bo aż 20%, o czym doskonale wiedzą weganie :-) Ale i tak na szczególną uwagę zasługuje tłuszcz zawarty w sezamie. Mimo, iż jest go bardzo dużo, bo aż ponad 50%, to spożywanie sezamu chroni nas przed wysokim cholesterolem, zmniejsza ryzyko nowotworów, poprawia nastrój, odporność i metabolizm. Sezam także odmładza :-)

Czy to wystarczające powody, aby sięgnąć po te aromatyczne złociste ziarenka? Sądzę, że tak i z wielką przyjemnością przygotowuję ciasteczka według poniższego przepisu:
  • 300 g sezamu
  • 100g ksylitolu
  • 120 g mąki amarantusowej
  • 30 g masła
  • 2 jaja
Sezam prażymy, studzimy, a następnie mielimy. Ksylitol mielimy na puder. Sezam, ksylitol i mąkę amarantusową mieszamy ze sobą, dodajemy wystudzone roztopione masło, jaja, zagniatamy szybko ciasto. Można dodać pół łyżeczki sody. Ciasto mrozimy, a następnie kroimy na cienkie ciasteczka i pieczemy 11 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.

Oprócz ciasteczek miałam też niewątpliwą przyjemność zjeść śniadanie w postaci kanapki z żytniego chleba na zakwasie z łososiem wędzonym. Jestem wielbicielką łososia :-) Niemal w każdej postaci :-) Ciekawe, czy ciasteczka z łososiem byłyby smaczne...? hmmm... trzeba spróbować!
Łosoś ma bardzo dużo wartościowego białka, bo średnio, w zależności od gatunku 20-25%. Ważne, aby kupować łososia atlantyckiego - jest większa szansa, iż jego mięso będzie naturalnie czyste :-)

Na obiad przygotowałam ryż jaśminowy i warzywa z sosem pomidorowym. Lubię dania wegańskie, a nawet od czasu do czasu ryż właśnie. Ten jaśminowy ma delikatny smak, wspaniale pachnie i jest doskonały do deserów. Niestety, jest też biały :-( A jak wiadomo, lepszy jest ten pełnoziarnisty, jak najmniej oczyszczony.


Kolacja, to sałatka jajkiem :-) Zazwyczaj kupujemy jaja ekologiczne, czasem z chowu ściółkowego i one naprawdę smakują inaczej - lepiej! Szczególnie te gotowane na twardo, czy jedzone na miękko mają wspaniały naturalny smak. Białko jajka jest bardzo wartościowe i zaspakaja wszelkie apetyty :-)
Zatem syci i smakuje wyśmienicie :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz