piątek, 12 lipca 2013

MUSAKA - wakacyjne, greckie danie :-)

Wreszcie się z nią mierzę - przygotowuję musakę i... da się ją zjeść :-) Smakuje Kretą, wakacjami, smakuje przyjemnością i oliwą prosto z własnego gaju oliwnego naszego gospodarza...

A oto przepis, który powstał w wyniku obserwacji, zapamiętanych smaków i inspiracji znalezionych w internecie :-)

Na wstępie zadałam Mężowi pytanie, z jakiego mięsa powinna być musaka, która mu zasmakuje :-) Rozmarzyłam się o jagnięcinie, a tu odpowiedź prosta i składna: indyk. Zatem musaka z indykiem i bakłażanami :-) Nie da się jej popsuć :-)

Składniki:
  • 550 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 czerwone cebule
  • 300 ml sosu pomidorowego z kartonika
  • 1 bakłażan
  • 400 ml mleka
  • 55 g mąki pełnoziarnistej
  • 65 g masła klarowanego
  • oliwa z oliwek
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 g sera typu feta
  • 2 żółtka
  • sól
  • ostra papryka
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
Bakłażan kroimy w plastry i następnie ćwiartki, solimy i smażymy na dużej ilości oliwy i układamy na dnie przygotowanych naczyń żaroodpornych.
Pokrojoną drobno cebulę wrzucamy do nagrzanego rondla/garnka i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy mięso, mieszamy, aby się usmażyło i rozpadło na drobne elementy. Dodajemy wino, sos pomidorowy i zostawiamy do odparowania na ok 25 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przywarło.
Gdy sos się zredukuje, dodajemy sól, ostrą paprykę, cynamon. Sos nakładamy na bakłażany.
W drugim garnku przygotowujemy sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, szybko mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mleko ciągle mieszając i od razu dwa żółtka - chłodne mleko i szybkie mieszanie wybawi nas od zrobienia jajecznicy :-) Dodajemy szczyptę soli, płaską łyżeczkę startej gałki muszkatołowej i szczyptę soli. Sosem beszamelowym uzupełniamy naczynia żaroodporne.
Ser typu feta kroimy i układamy na wierzchu.
Musakę pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut i podajemy gorącą :-)
Powyższy przepis odnosi się do czterech porcji jak ta na zdjęciu :-)

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz