środa, 30 kwietnia 2014

KREM WARZYWNY - przygotowanie do DETOKSU.

Buliony i kremy warzywne sprawiają, że nasze jelita są nam wdzięczne za delikatne traktowanie :-)

Powinniśmy polubić różne części naszego ciała - także te niewidoczne, a niezwykle istotne! Krem warzywny działa jak balsam, głaszcze nas "od środka". Błonnik zawarty w warzywach wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Warzywa zawierają dużo enzymów, witamin i wody organicznej. Są nośnikiem wartości odżywczych i bezkarnie sycą!

Krem warzywny mojego pomysłu łączy w sobie wszystkie zalety warzyw surowych, krótko gotowanych i tych, które zyskują przy obróbce termicznej. Otóż warzywem, które lubi temperaturę jest pomidor - w trakcie podgrzewania wytwarzany jest dobroczynny likopen, który chroni przed nowotworami i doskonale wchłania się w jelitach wspomagając nasz organizm. 

A oto składniki kremu warzywnego dla 2 osób:

3 marchewki
2 pietruszki
1/2 bulwy fenkułu
plaster selera korzennego
2 łyżki pasty pomidorowej*
woda

Warzywa obieramy, kroimy na większe kawałki i miksujemy. Dodajemy wodę, gotujemy 10 minut, dodajemy pastę pomidorową, pozostawiamy do ostygnięcia do 60 stopni C. Następnie wsypujemy garść dostępnych ziół (tylko listki: szałwii, mięty, pietruszki, lubczyku, selera, rozmarynu,bazylii, lawendy...)  i powtórnie miksujemy, tym razem na najwyższych obrotach ok 1 minuty. 
Krem warzywny krótko gotowany ma słodki posmak surowej marchewki, aromat soczystych ziół, wyczuwamy nieco ostrą woń pietruszki i fenkułu, a wszystko łagodzi wspaniały smak pomidorów i papryki. 

*Przepis na pastę pomidorową:
cukinia
papryka czerwona
pomidory
zioła śródziemnomorskie (bazylia, rozmaryn...)

Warzywa i zioła miksujemy, gotujemy ok 40 minut z różową solą himalajską, powtórnie miksujemy ok 1 minuty i gorące przekładamy do słoika. Pasta, przechowywana po ostudzeniu w lodówce, zachowuje świeżość nawet przez kilka tygodni. 
Pastę można dodawać do warzyw na patelni, do zup, sosów i dressingów. 

Krem warzywny zawsze jest smaczny, gdy dodamy do niego przygotowaną wcześniej pastę pomidorową. Ta zapobiegliwość przybliża nas do właściwego i skutecznego detoksu :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz