wtorek, 9 czerwca 2015

Krem z warzyw z zielonymi szparagami.

Krem z warzyw, to doskonały sposób na lekki posiłek - na śniadanie, obiad, czy kolację. Osobiście lubię kremy ze względu na konsystencję, rozgrzewające i zdrowe warzywa, a także przekonanie, że zmiksowane składniki szybciej się trawią i nasz organizm przyswaja je szybciej i lepiej.
Czy mam rację?
Nie wiem, ale wyobrażanie sobie, iż witaminy i minerały przenikają do krwioobiegu i odżywiają wszystkie narządy sprawia, że czuję się lepiej :-)

Dziś krem z warzyw sezonowych, czyli z zielonymi szparagami.

składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek młodej marchewki
  • 1/2 selera
  • 2-3 pietruszki
  • mały batat
Warzywa należy drobno posiekać lub pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok 30 min. Dobrze, aby się nie gotowały zbyt intensywnie, tylko "parzyły" w ok 90 stopniach. Można dodać sól, garstkę siekanej kolendry do smaku. Następnie zupę miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Podawać na ciepło.

Uwaga!!! Zielonych szparagów nie musimy obierać, ale bardzo ważne, aby dół szparaga odciąć i wyrzucić. Zdrewniała końcówka może popsuć nam całą zupę - włókna potrafią być sztywne, kujące i trudne do jedzenia. Ratunkiem może się okazać przecedzenie kremu przez gęste sito. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz