poniedziałek, 7 lipca 2014

Napój IMBIROWY z miętą

O imbirze i jego właściwościach wielokrotnie już pisałam.  Jestem fanką tego magicznego korzenia, który rozgrzewa, odtoksycznia, walczy z bateriami, wirusami i nieproszonymi gośćmi, a także redukuje nudności i wspaniale orzeźwia.

Dziś prezentuję letnią wersję napoju imbirowego. Mimo upałów, zachęcam do spróbowania! Wiem, wiem, imbir solidnie rozgrzewa i ja najchętniej piję go w temperaturze 45-55 stopni, ale uwierzcie - rozgrzewanie gorącego organizmu jest w porządku. To nie jest wymysł, aby w upalne dni pić ciepłą herbatę, bo robią tak nawet beduini na pustyni.  Organizm jest spokojny, pozbawiony szoku termicznego, przystosowuje się i dopełnia energią.  Dlatego też napój imbirowy, to dobry i skuteczny pomysł na upały.

Do napoju imbirowego użyłam:

  • 5 cm świeżego korzenia imbiru, 
  • obraną ze skóry limonkę
  • trzy łyżki ksylitolu
  • 1 l gotowanej wody
  • 0,5 l wody mineralnej niegazowanej
  • gałązki mięty
Obrany, pokrojony imbir zmiksowałam z limonką, ksylitolem i wodą mineralną. Dodałam zagotowaną wodę i miksowałam aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Napój można pić gorący lub ostudzony do ok 30 stopni wlać do szklanki wypełnionej gałązkami mięty.  

Bonusem picia imbirowego napoju jest doskonały efekt łagodzenia głodu i redukowania niezdrowych zachcianek :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz