czwartek, 29 maja 2014

Wyciskany sok warzywny

Bardzo lubię moją wyciskarkę do soku.  Nie jest to sokowirówka, nie zawiera części metalowych, które mogłyby "zabierać" witaminy z soku. Dodatkowo, pozwala cząstkom warzyw i owoców wpadać do soku, co sprawia, że sok staje się posiłkiem, a nie tylko napojem.

Dziś sok z warzyw i imbiru. Pół godziny przed śniadaniem. Świetnie tonizuje i odżywia. Sok warzywny ma właściwości odkwaszające, a bukiet witamin doskonale pobudza i orzeźwia.
A oto skład:


  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1/2 ogórka
  • imbir 
Warzywa o tej porze roku nie są zbyt sokodajne :-) Dlatego do mieszanki soków włączam sok z ogórka zielonego, aby złagodzić smak. Imbir mocno rozgrzewa, dominuje smak soku, zatem nie ma większego znaczenia, jakich warzyw użyjemy. Swobodnie możemy dodać warzywo, którego nie lubimy - i tak jego smak zginie pod eksplozją aromatu imbiru :-)

Picie soków warzywnych przed śniadaniem pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawienia, daje szansę składnikom odżywczym na lepsze wchłanianie, pobudza produkcję soków trawiennych i energetyzuje pozytywnie na cały dzień. Soki z zawartością miąższu dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn, a błonnik syci. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz