I jeszcze słów kilka o sezamie. Jest to roślina bogata w drogocenne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe (NNKT), lecytynę, proteiny, witaminę A, E, witaminy z grupy B i pierwiastki takie jak magnez, potas, wapń, żelazo, cynk i fosfor. Na uwagę zasługuje białko, którego ziarenka sezamu zawierają dużo, bo aż 20%, o czym doskonale wiedzą weganie :-) Ale i tak na szczególną uwagę zasługuje tłuszcz zawarty w sezamie. Mimo, iż jest go bardzo dużo, bo aż ponad 50%, to spożywanie sezamu chroni nas przed wysokim cholesterolem, zmniejsza ryzyko nowotworów, poprawia nastrój, odporność i metabolizm. Sezam także odmładza :-)
Czy to wystarczające powody, aby sięgnąć po te aromatyczne złociste ziarenka? Sądzę, że tak i z wielką przyjemnością przygotowuję ciasteczka według poniższego przepisu:
- 300 g sezamu
- 100g ksylitolu
- 120 g mąki amarantusowej
- 30 g masła
- 2 jaja
Oprócz ciasteczek miałam też niewątpliwą przyjemność zjeść śniadanie w postaci kanapki z żytniego chleba na zakwasie z łososiem wędzonym. Jestem wielbicielką łososia :-) Niemal w każdej postaci :-) Ciekawe, czy ciasteczka z łososiem byłyby smaczne...? hmmm... trzeba spróbować!
Łosoś ma bardzo dużo wartościowego białka, bo średnio, w zależności od gatunku 20-25%. Ważne, aby kupować łososia atlantyckiego - jest większa szansa, iż jego mięso będzie naturalnie czyste :-)
Na obiad przygotowałam ryż jaśminowy i warzywa z sosem pomidorowym. Lubię dania wegańskie, a nawet od czasu do czasu ryż właśnie. Ten jaśminowy ma delikatny smak, wspaniale pachnie i jest doskonały do deserów. Niestety, jest też biały :-( A jak wiadomo, lepszy jest ten pełnoziarnisty, jak najmniej oczyszczony.
Kolacja, to sałatka jajkiem :-) Zazwyczaj kupujemy jaja ekologiczne, czasem z chowu ściółkowego i one naprawdę smakują inaczej - lepiej! Szczególnie te gotowane na twardo, czy jedzone na miękko mają wspaniały naturalny smak. Białko jajka jest bardzo wartościowe i zaspakaja wszelkie apetyty :-)
Zatem syci i smakuje wyśmienicie :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz